Am asistat saptamana trecuta la o revolta ca la Bobalna chiar in sediul Ministerului Finantelor, "Ministerul Banilor" cum i-ar spune unii. Atentie, folosesc termenul revolta si nu greva, pentru ca grevele au un program clar, se urmeaza niste proceduri specifice cum ar fi respectarea functionarii la capacitate redusa a institutiei etc. Presa a numit-o "greva spontana", eu am s-o numesc pur si simplu revolta.
Ce a avut asa de special revolta din finante? Felul in care a izbucnit, ostilizarea "privatilor" vs. "bugetari" si incoerenta autoritatilor.
Sa vedem filmul. Joi, 14 octombrie, dimineata. Toti lucratorii din finante afla ca a fost deschis in trezorerie contul pentru ca la 20 octombrie sa fie virati banii pentru stimulente. Cu totii sunt convinsi si primesc asigurari de la sefii lor ca se vor da si banii de stimulente pentru luna trecuta, banii aceia fiind deja in cont (colegii de la trezorerie, cei care lucreaza cu toate conturile le-au confirmat, deci nu pot fi dusi cu vorba sau pacaliti). Joi i se aduce foaia cu stimulente ministrului s-o semneze, dar ministrul Ialomitianu, care de cand a venit la minister a promis tuturor ca stimulentele se vor da in continuare (angajatii au primit asigurari in acest sens de la ambele sindicate din finante, in urma discutiilor pe care le-a avut cu ministrul) nu mai vrea sa semneze. E inexplicabil! Unda de soc s-a raspandit cu o viteza uluitoare. Sefii si directorii din minister s-au dus in audienta la ministru sa ceara explicatii, pentru ca nimeni nu a inteles din atitudinea ministrului de pana la acel moment, care recunoastea deschis ca salariile din finante fara stimulente sunt cele mai mici din sistem (dupa ce, asta e adevarul, au fost cele mai mari!), ca ministrul planuise de fapt sa-i duca cu vorba si sa nu le mai dea banii pe cele doua luni la care aveau dreptul in mod legal.
Precizez aici pentru cei care se leaga de denumirea acestor venituri "stimulente", ca rolul lor nu era acela de a stimula angajatii, ci erau venituri lunare, acceptate si de banci (BCR, Bancpost etc.) la o solicitare de credit. Pe statul de plata ele apareau ca "lichidare", pentru ca asa era format salariul: din avans (destul de mic, salariul) si lichidare (un stimulent care era de pana la cel mult 3 salarii ).
Socul a fost atat de mare incat directori importanti din minister, insotiti de angajatii de pe culoarele ministerului, au dat buzna in biroul ministrul si l-au luat de guler. Acesta a incercat sa-i mai duca cu vorba, dar vazand ca nu-i loc de intors, putin speriat, si-a luat cei doi secretari de stat si a plecat la guvern promitand ca le va rezolva problema dupa o discutie cu primul ministru.
Angajatii pacaliti a doua luna consecutiv nu mai se intorc in birouri, isi suna prietenii de la administratiile, directiile si trezoreriile din toata tara care primesc vestea eliminarii stimulentelor la fel de rau. Multi dintre ei asteptau banii de la o zi la alta si nu se multumesc cu promisiunea unei legi care le va mari pare-se venitul prin includerea stimulentelor in salariu. Nimeni nu-l mai crede pe Ialomitianu. (Nemaivorbind de faptul ca tocmai in perioada in care ar fi votata presupusa lege se suprapune cu prezentarea motiunii de cenzura !!) Pai daca tot vor include stimulentele la un nivel de 1,5 in salariu din luna octombrie, ce-i opreste acum sa le dea un stimulent de 1,5 din salariu pe lunile din urma: august si septembrie? Mai ales ca banii sunt in cont, stiu pentru ca ei se ocupa cu viramenetele in toata tara si nu pot fi pacaliti. Sa fie vorba doar de ambitie? Sau de teama de a nu deschide o cutie a Pandorei?
Urmeaza declaratii absolut incoerente. Mai intai nu se vor mai da stimulentele ca-s ilegale, cand n-a mai mers explicatia cu ilegalitatea se spune ca n-a fost depasit planul (din pacate presedintele ANAF s-a laudat in comunicate de presa ca pe lunile in discutie planul la nivel national a fost depasit), apoi cica se vor da, dar dupa niste criterii noi inventate pe genunchi si repartizate de niste comisii (comisiile mixe oricum exitau dintotdeauna la acordarea stimulentelor) etc. In acest timp se incerca si asmutirea celorlalte categorii impotriva "imbuibatilor din finante", folosind ideea ca stimulentele sunt venituri in plus la salariile celor din finante si nu parte integranta a salariului. Apoi ca stimulentele sunt venituri din amenzi (omitandu-se intentionat faptul ca cea mai mare parte provine din arierate, insolvente, executari silite, contrabanda, confiscari si valorificari). Si in ciuda faptului ca explicatia a prins la multi, in special la cei din mediul privat, tot mai multe categorii de bugetari vad in revolta de la finante o sansa sa-si castige drepturile si isi declara deschis sustinerea: de la politisti, profesori, lucratori in Ministerul Muncii, sanatate etc. Situatia se prezenta tot mai rau pentru ministrul Finantelor, dl. Ialomitianu, televiziunile Antena 1 si Realitatea profitand de revolta pentru a-si regla conturile cu puterea. Social-democratii in febra pregatirilor Congresului extraordinar nu rateaza ocazia sa-si arate deschis sustinerea pentru lucratorii din finante.
Urmeaza, dupa cateva situatii cu adevarat hilare (cum ar fi iesirea din sediul ministerului cu SPP-ul) promisiunea ministrului ca "stimulentele vor fi deblocate", dar conform criteriilor de compententa. Oamenii obositi de nesomn sunt induplecati sa plece (mai ales ca si aceste criterii de competenta existau si inainte), dar "competenta" se transforma in "performanta" si ministrul e decis sa nu acorde stimulentele "pe criterii sociale" (repet, chiar el recunoaste ca salariile sunt inumane si ca de luna viitoare oricum stimulentele vor fi introduse in salariu, dar acum in premiera ele se vor acorda numai pe criterii de performanta drastice). SedLex pleaca de la negocieri si-l acuza pe ministru ca e mincinos, incapabil si incoerent. SNFP negociaza si accepta frimiturile de la autoritati. "Imbuibatii de la Finante" sunt luati din nou peste picior de premier, lideri din PDL si chiar de seful lor de la ANAF, dar greva s-a incheiat si imaginea de "looseri" a autoritatilor s-a corectat.
P.S.
In cazul in care izbucneste din nou un conflict in sediul ministerului, care credeti ca sunt urmarile cele mai probabile?
1. Blocheaza usile si ramane singur in minister
2. Concediaza proprii angajati si angajeaza de urgenta cateva mii de specialisti pe un salariu de mizerie
3. Demisioneaza
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu